gravatar

Serious Relationship plus Friendship.

[Mode : Coldplay - Paradise]



Hai...selamat berjumpa lagi?..Bertuah gua katakan sebab gua tiba-tiba tergerak hati nak tulis entri ni..dua tiga bulan ni..gua agak sibuk dengan assignment..dengan tak bayar yuran lagi sebab malas..dengan tangguhkan assignment bertingkat-tingkat..pemalasnya gua hanya gua yang tahu...tapi bab nak keluar enjoy main funfair,jalan makan angin,gua lah orang pertama terpacak jadi kawan setia nak teman...alah..macam lu semua tak pernah malas nak buat assignment dengan kerja rumah tu..tak payah senyum-senyum cover gigi tu..tak comel..kehkehkeh..


Actually..gua kali ni nak diskusi sikit pasal serious relationship plus friendship...bukan versus okey..otak tu tak habis nak versus je memanjang..haih...ok back to topic..pada pendapat gua..lu nak couple ke..lu nak bermakwe pakwe ke, still jangan lupa Tuhan..especially yang lelakinya..sebab lu nanti nak jadi suami..suami tugasnya berat lu tahu? suami bukan saje nak erm erm erm dengan isteri je..lu tu jadi ketua keluarga..means, lu kena bagi nafkah..lu kena make sure bini lu cukup didikan agama..kalau ada yang kurang, lu tegur-tegurkan..bukan jadi dayus, biar si isteri buat apa dia suka..mau freehair, lu tak berani tegur..takut bini konon..so...jangan lupa Tuhan bab-bab relationship ni..kalau bukan Dia..siapa lagi nak kasi keredhaan hubungan tu nanti..tak gitu?

Sebab apa gua cakap macam tu..serious relationship ni semestinya lu orang nak ia kekal sampai kahwin, beranak, bercucu kan..maksudnya lu akan hidup lama dengan makwe/pakwe lu orang tu..bukannya hari ni kenal, esok couple, lusa break..konon tak bersefahaman bagai..bak kata orang..instant noodle..mangkuk tingkat betei..so terserlah yang friendship antara pakwe dengan makwe tu kena kuat..lu kena tahu apa dia nak...apa dia tak suka..apa dia takut..apa dia minat..apa dia benci and so on...dari situ tolak ansur lahkan..dan dalam masa yang sama..cakap apa yang lu suka..yang tak suka..takut kucing dan sebagainya..so takdelah nanti.."Oh ek..tak tahu pun..sorry.." banyak kali..nasibla kalau makwe lu kuat shopping..sediakan kerusi roda automatik tiap kali teman dia pergi shopping..kehkehkeh..


Dan bila bab serious relationship jugak...sepanjang nak berelationship tu, pada pandangan gua, tak perlu nak sembunyikan sikap buruk lu dengan menjaja sikap baik lu mahupun sekadar hipokrit semata-mata..dah berbelit sudah ayat gua..simple to say..act like the real you in front him/her..contohnya..lu set date dengan si dia..makan kepsi bersama dengan candle light dinner bagai..sepanjang makan tu..masyaAllah..control kemain..ayam kepsi tu tak habis makan..telan air liur manjang semata-mata nak jaga 'value' depan mata si dia..padahal kalau keluar makan dengan kawan, dialah orang pertama habiskan ayam tu..tak payah cakap comot, sos cili tu kadang boleh masuk lubang hidung..so..nampakkan? 

Gua cakap macam tu bukan apa..tak takut ke..si suami tinggalkan kita semata-mata sebab kita makan gelojoh tak hengat dunia padahal dulu dia ingat kita makan punyalah sopan sebutir-sebutir nasi suap..so..act like your real style...tak payah nak cover, control ayu, control macho, control histeria bagai..sebab kita nak tinggal sebumbung setaman sebilik selama mungkin..takkan nak berlakon depan suami selama-lamanya yedak..

Gua ada satu soalan..sebab apa bila dengan kawan-kawan lu orang, lu orang tak malu tunjuk sikap sebenar lu orang.."Alah..lumrahlah, dengan kawan je pun..bukan nak buat suami ke isteri ke.."..so means bila dah kahwin, kita kena fakekan diri lah..macam tu?...siku jugak gua karang kalau lu orang jawab macam tu..patutnya dengan suami/isteri la kita kena tunjukkan siapa diri kita sebenar..dan oleh sebab itu, bagi gua, friendship dengan serious relationship tu amatlah berhubung kait..bila lagi kita nak enjoy serious relationship tu sama macam kita enjoy dengan kawan-kawan kita..why not kita jadikan suami kita/isteri kita tu sebagai kawan baik kita..baru kamcing kalau suami/isteri tu macam best friend forever yedak?

Dah..gua nak rehat..tata titi tutu..




















P.S: Ada berani ke panggil suami macam ni.."Wei bro, datang ah dapur ni, tolong gua masak ikan ni.."..sweet tak? cam harem..kehkehkeh

Yui Light Phewwww....jiwang jiwang jiwang. Baik! hikhik
RazFiRa Kadang2 aku kagum dengan mak ayah aku.. dan org2 lain yg dlm long relationship... sebabnyer kite kan cepat boring.. cmanelah nak kekal supaya x boring ek.. mesti kena kreatif.. hehe
Da LovaC @Yui Ligth:mana mana~

@Razfira:haha..itu masalahnya relationship zaman sekarang..
syAzAnA pergh. sejak bila jadi doctor cinta ni woi! kahkahkah
Anonymous HAHA, done dat hei hoi bro. lu datang sini tgk gua semua.. =p. lepas kawen mampus kena backhand


-trisy-
Mr.She hahaha i likeeee~! nk share nk share :P
Da LovaC @Mr.She: share je...letak credit eh?
A retarded kitty nanti aku try buat dengan incik husben aku 10 tahun akan datang macam p/s kau tu tengok sweet ke tak

har3
farah hanim awahh
lama tak singgh sini :P
heehee
Da LovaC @kitty: semestinya sweet..kalau dia makin sayangkan lu..kim salam dia eh..hahaha

@farahhanim: pffft...long time no see..keke..can't go to your blog dah..apa jadi?

Apa korang rasa..cuba tinggal pendapat sikit..paling kurang dua tiga baris pun cukup..jangan tinggal nombor telefon pulak..karang pakwe-pakwe anonymous ambil mengorat gua tak taw.

P.S: Komen yang ada link/url, gua delete direct, sorry, gua tak mahu blog gua dilabel google, blog spam.











Create an Ad

Sponsored

Disclaimer

Any attempt to copy my blog/ post(s)/ idea(s)/ identity(ies) and you shall ask me first. If not, you gonna be a dead meat.
*Note:If you think YOU stalking me, then you're stupid.

copyright © DaLovaC Tales 2010.

Any exchange link. Please fill the form here or here.

Feel free to email me : (Nanti gua rajin gua buat email.)

Extravaganza

Share on Facebook

Features Notes

Wishlist

Can delivery a good story
Publish My Own Novel
Married
My Own homeyyy

Links

Links

My Dearest Friends

My Blogroll

Ads

My Ping in TotalPing.com
More ads