gravatar

Cara nak tackle reader.

[Mode: Secondhand Serenade - You And I (Feat Cady Grove)]

Hai dan salam...

Tiap kali gua blogwalking..gua jumpa bermacam-macam jenis blog..Normally,  cerita pasal diri sendiri..hari ini kena backstab ke tak, hari ni hangout dengan pakwe ke tak..makan mak belanje ke mak masak ke..pakai baju brand ape ke..kerje camne ke..bas naek tadi ok ke..gua tak kisah semua tu..kadang-kadang gua suka baca..kerenah manusia ni macam-macam.

Tapi ada a few things yang buat gua direct tekan pangkah..even blog orang lain yang buat..gua direct tutup semua kalau mende ni jadi..mane tak..gua blogwalking bukan pesen satu blog satu masa..


Gua rasa, gua patut highlight mana yang patut..gua suka blogwalking..tapi sayang kadang-kadang niat gua terbantut disebabkan beberapa benda yang tak sepatutnya terjadi..korang kena ingat..tak ramai blogger ada connection laju..tak semua apply streamyx unifi macam korang..kena fikir jugak orang yang ada broadband..so..
Antara mende yang korang kene take note..:

  1. Buang terus atau set player lagu korang untuk TIDAK auto play....orang internet slow mungkin langsung tak boleh baca post korang..tak pun kejap lagi adalah bermacam-macam remix lagu..korea campur pop yeah yeah..waklu..sangat masuk okey..gua benci yang ni..tapi nak buat macam mana..gua cepat-cepat tinggalkan jejak terus tekan pangkah. slow taw nak load!
  2. Pop-out segala jadah tanya nama gua, seluar ape, baju kaler ape..dah makan belum..jadah ape..sakit hati..asal nak tengok entri laen kene jawab mende alah tu..SETIAP KALI okey..itu belum campur pesen tak bagi right click " Haiphaipp..jangan right click..nakal neh..jentik mau?"..pfff..meremang gua.
  3.  Link within..gua dulu guna jugak mende ni..tapi sekarang tak dah..bende alah ni bagi gua..salah satu penyebab kepada loading time blog lagi slow..dengan nak load thumbnail semua tu lagi..migrain kucing gua..
  4. Widget salji/music/daun-daun/bunga api/penguin dekat tepi blog..ni satu hal..dah tahu chatbox kat tepi tu..diletakkan jugak widget kat area tu jugak..gua nak tekan untuk tinggal jejak langsung tak boleh klik..geram kot...dah lah bagi browser gua stuck..grrr..
  5. Giler banyak gambar size beso gedabak..kot ye pun nak letak gambar..compress la dulu..nak load gambar yang high qualiti satu hal...gua tak marah pesen nak tempek muka tepi-tepi tu..kalau cantik boleh jugak buat gua cuci mata...kalau tak cantik..merosakkan pemandangan je..gua serious ni..pfff..
  6. Minimumkan post korang yang panjang dekat main page..so..letak la read more untuk memudahkan..lagipun boleh tolong kurangkan load time tu..kalau ada yang berminat...tekan je readmore..tak minat, go die..kehkehkeh.
  7. Minimumkan bilangan post yang appear dekat main page..ini amat lah perlu..tolong senangkan reader korang dengan tak payah scroll banyak-banyak..paling tidak 2-3 posts sudah..tak perlu sampai 10posts..sakit hati nak menunggu..lagi sakit hati kalau satu entri ada 10 gambar..pernah bayang tak orang tarik rambut sampai gugur semua semata-mata nak tunggu?
  8. Gua tahu, header korang mesti lawa-lawa...kalah hana tajima punya cute face..tapi tak perlu la letak besar gedabak..gua masuk blog untuk baca entri..bukan nak tonton gambar/header korang yang entah bila nak habis load..
  9. Word verification dekat komen form...ini satu hal..gua tahulah korang tak nak diterjah oleh makcik/pakcik anonymous yang tak ade jati diri dalam memberi komen...tapi..tak perlu la kot word verification ni..menyampah doe..tahu tak mende alah itu untuk membezakan robot dengan manusia..dan gua manusia..dan gua rasa gua tak robot lagi..tak boleh ke korang set perlu diapprove dahulu dari tambah beban orang nak mengomen..ai menyampah you taw tak sayang?
  10. Blog adalah blog dan bukan ladang ternakkan hamster,burung merpati dan sebagainya..pesen gini gua selalu tengok blogger-blogger baru selalu buat..ye cik akak dan abang sekalian, blogger is blogger.. bukan penternak atau penjaga zoo..caption "hamster kesayangan saya, silalah bagi makan."..pfff..
  11. Agak-agak dalam dunia ni, komputer/laptop masing-masing tak ada jam ke? then, kenape nak letak jam yang konon-konon macam jam dinding dekat blog?..tak nak try masukkan sofa sekali? tak pun letak katil ke?
  12. Satu jenis lagi, chatbox yang klik gambar pastu pfff, keluar dekat tengah-tengah..jenis ajax (rasanya)..itu amatlah membuat gua tension..tekan sekali tak keluar-keluar..last-last, gua tekan pangkah, baru puas hati..kehkehkeh
Gua rasa itu je kot mende-mende yang perlu korang take note..sebab loading time sekarang ni menjadi keutamaan setiap blogwalker..sistem google itu sendiri dah tetap..fungsi search diorang memberi keutamaan untuk website/blog yang loading time yang cepat..so..harap faham la ye..kita nak ramai reader, tapi kita membebankan reader..macam mana tu?






















P.S: Kita buat blog untuk berkongsi dengan orang..tapi dalam masa yang sama kita menyusahkan mereka nak baca blog kita..think it...
P.S: Gua bukan pengguna stimix..bukan stim pun guna stimix..

syAzAnA okay. gua terasa. tp. xdelah berat sangat yedak? kan kan kann?
Mrs. Farhan awak, sy guna link within.huhuhu.kna buang ke??

cer tgk blog sy berat x??


http://sayasibudakopto.blogspot.com/
Da LovaC syaz:blog lu bleh tahan..tapi gua pelik..asal header lu susah nak load..

mrs.farhan: your blog ok..ade linkwithin pun xpe..cuma header tu..take time nak load.
anamizu errrr gambar gedabak2 takde kot..
errr yg laen2 tu ade ke ek kat blog saye?? ngeee~~


*memang tensen gile kalo ade bende2 tu T__T
fathiahRAIHANA ok pes time singgah cnie ^^
err agak terasa la tang autoplay tu . hee
Da LovaC @anamizu: xde kot..smua ok..comel2 belake..hehehe

fathiah: er klu bleh..offkan autoplay tu..saket nak load, tambah2 link youtube..
Light Hahaa...gua kadang2 ketawa dulu kalau tgk header besaq gedebaq full kat screen bila bukak...tp seyes memang susah nak load.

Kalau ade lagu pangkah terus ~_~ Ada pop-up tu mmg menggeramkan hati. Widget terlampau byk, gua gerenti ketawa...cam budak2 je...ade hello kitty lah, ikan lah, pokok lah, cursor tu pun. Right click tak bleh, camne nak pegi link yg kat lam entri. Dahla kalo click tak bukak tab baru...kalau ade right-click ok jugak.

Gua punya blog? Header ok ke load? Kehkehkeh....
AesyaZealous hrp blog gua takde sebarang complaint.. ngeh3..
oPiE iSa chill beb. Haha. bengang gila nampaknye. Sebenarnya ada cara nak letak macam2 dengan melajukan loadng page korang.


Cuba Check SINI untuk lajukan loading page atau SINI bagi option no rightclick.

Lepas tu tolong komen SINI boleh? Hehe...
MiMiNadam tenkiu for shared (; kalau tak mimin tak tau . huhu . ok ~ da remove mana yg tak patut (;
Hannan Isa ha3. now I know. but when you said bout that song thingy I do really agree bout it. no doubt.
Anne Nurain pendapat blogger len mmg penting kan?
dulu sy ada widget salji2 tu tp skrg da buang..
comment form pn xda word verification..

blog sy ok x? hehe..
A retarded kitty hahaha, kalau lagu tu aku tak kiisah sebab kalau bw aku dah mute pc awal2.

Yang lain tu, kasi pangkah je la
My Blogger ouh baru tao . haha . adeh terase jugak . hee .

ce tgok blog nisa berat x :sini
~Eizny Ejan~ good info hai izni dtg cni maaf bwu datang ea :)
Rafidah Farhana Yes, sebab tu blog aku ringkas-seringkas-ringkasnya. Ikutkan hati nak letak post je. hahaha !

*okay melampau.
Mejuez gua rasa gua suka blog yang simple lagi sedap rasa mata memandang :)
cx's hahahaha. suka. =) even psl jam tu aye terkena. hehe. btw thanks!
:DiDa: blog saya amacam pulak?
seronok bace yang ni. tergolakgolak kucing gua.. =D
Miss Dolce and Gabbana haha..setuju sangat yang ni.tapi kena ingat jugak tak semua readers suka akan function read more.Its depend la kalau nak letak.Yang lain gua setuju. :)
yunZ gua punya blog boleh load dalam masa 0.29 sec..x caya try la..dulu wa punnaif gak tapi skang wa pikir semua tu n wa setuju pe lu cakap
liana ab malik saya nyer blog ok ker?? kita budak baru belajar..lagipun mak budak hahahah..masih lagi tercari2 untuk susun atur umah baru nie..

Apa korang rasa..cuba tinggal pendapat sikit..paling kurang dua tiga baris pun cukup..jangan tinggal nombor telefon pulak..karang pakwe-pakwe anonymous ambil mengorat gua tak taw.

P.S: Komen yang ada link/url, gua delete direct, sorry, gua tak mahu blog gua dilabel google, blog spam.











Create an Ad

Sponsored

Disclaimer

Any attempt to copy my blog/ post(s)/ idea(s)/ identity(ies) and you shall ask me first. If not, you gonna be a dead meat.
*Note:If you think YOU stalking me, then you're stupid.

copyright © DaLovaC Tales 2010.

Any exchange link. Please fill the form here or here.

Feel free to email me : (Nanti gua rajin gua buat email.)

Extravaganza

Share on Facebook

Features Notes

Wishlist

Can delivery a good story
Publish My Own Novel
Married
My Own homeyyy

Links

Links

My Dearest Friends

My Blogroll

Ads

My Ping in TotalPing.com
More ads