gravatar

Ubah Cursor Di Blog [Tutorial]

 

Salam dan selamat sejahtera..

Dah lama rasanya aku tak buat tutorial pasal blogger ni..If kalau korang perasan, tiap kali masuk blog aku..cursor korang berubah..bukan lagi default cursor…so kalau korang nak apply dekat blog korang pun boleh…simple step je..

 

First of all..korang perlu cari cursor yang korang minat..google je…free cursor..berlambak site yang supply cursor free..cursor-cursor yang di supply mostly boleh digunakan untuk komputer korang jugak..tapi dalam tutorial aku ni..cursor korang perlulah dalam format  .cur atau png[atau mana-mana format gambar] sahaja..selain tu tak boleh guna cara aku ni..

Sebab nanti..dalam google search result tuh…akan keluar bermacam-macam format cursor..antaranya .cur dan .ani [stand for animation cursor] . Kalau yang .ani tuh tak boleh guna cara ini ye..

Kalau dah jumpa cursor yang korang minat tu..just copy url cursor sahaja..code yang panjang-panjang yang diprovide oleh web tu..sila buang..hanya url cursor sahaja diperlukan…contoh macam cursor di blog aku ni..urlnya ialah

http://cur.cursors-4u.net/anime/ani-10/ani997.cur



 



So..copy url tuh..ke dalam notepad untuk proses mengedit..then..copy code dibawah ni…




HTML,BODY{cursor: url("LINKCURSOR.cur"), 


url("LINKGAMBAR"), auto;}



 



Edit code diatas dengan mengantikan LINKCURSOR.cur tuh dengan link cursor yang korang dapat dari web cursor tuh..then part LINKGAMBAR tuh..gantilah dengan link gambar mana-mana yang korang nak..yang boleh menjadi pengganti kalau cursor korang not found nanti..



Dah siap proses edit code tuh..copy code tu…then login ke akaun blog korang..then klik dekat EDIT HTML. then tekan ctrl+f..cari perkataan ini  ]]></b:skin> .



Pastekan code tadi before atau diatas code ]]></b:skin> .



Preview..kalau tak ada error..save..then DONE..dah bertukar cursor dekat blog korang ^_^. Selamat Mencuba.



 



P.S: kalau format .ani, aku still tak tahu macam mana coding yang sesuai..setakat ni..tak jumpa lagi..huhu..



-Pesanan khidmat masyarakat = sebarang tutorial yang dicopy paste dari sini diharap diletakkan credit. Jadi berhemah lah eh…^_^

Eciz oke. skang jugak gua cari cursor mata duitan. LALALALALA
TheStoryTeller @Eciz

hahaha..sengal la lu..
Eciz KAHKAH lu mcm tatawu. gua punya pic default pun da katun mata duitan. laptop gua walpaper gmbar duit. pehhh. cursor lappy gua anime mata dia gerak2 gambar duit. KAHKAH
TheStoryTeller @Eciz
ahahhaha..ape specialnye duet..opsss
lya duet bole bawak g study.. ilmu perlu utk dunia, perlu utk akhirat.. jgn lupa. sekarang semua berbayar. toilet pun masuk sekali dah 20 sen.. itu kalau 20 sen. mau2 kat loyat RM1 sekali masuk..
TheStoryTeller @Lya.
Duet tak boleh bawak mati..kalau tahu guna xpe la..

bydaway..xyh la guna accout laen la nis..adoi
JAI Uihh..canggih blog nie..sesuatu yang baru bagi saya..cayalah..keep it up
suhaisweet Nice tutorial...Nice..My very da very latest.. Bahaya!

Apa korang rasa..cuba tinggal pendapat sikit..paling kurang dua tiga baris pun cukup..jangan tinggal nombor telefon pulak..karang pakwe-pakwe anonymous ambil mengorat gua tak taw.

P.S: Komen yang ada link/url, gua delete direct, sorry, gua tak mahu blog gua dilabel google, blog spam.











Create an Ad

Sponsored

Disclaimer

Any attempt to copy my blog/ post(s)/ idea(s)/ identity(ies) and you shall ask me first. If not, you gonna be a dead meat.
*Note:If you think YOU stalking me, then you're stupid.

copyright © DaLovaC Tales 2010.

Any exchange link. Please fill the form here or here.

Feel free to email me : (Nanti gua rajin gua buat email.)

Extravaganza

Share on Facebook

Features Notes

Wishlist

Can delivery a good story
Publish My Own Novel
Married
My Own homeyyy

Links

Links

My Dearest Friends

My Blogroll

Ads

My Ping in TotalPing.com
More ads