gravatar

Malaysia BunkGrap 2019?

[Mode: Syakira : Waka-waka]

Hai..salam oull..

Aku rasa..ramai dah tahu kot..tapi for those yang tak tahu...let me make thing clear first..pasal tajuk entri ni..aku ambil petikan dari...



‎"...Malaysia would be bankrupt by 2019 if it did not cut subsidies and rein in borrowings."

Source: Klik sini

Semuanya If..so jangan gelabah..relek dulu..masih ada jalan lagi..just calm.. ok?.

Actually..aku tak berapa setuju la sebenarnya..banyak cara lagi boleh diambil selain nak ambil jalan terakhir dengan susahkan rakyat..disini biar aku nyatakan dulu..apa yang bakal naik mulai esok 16 July 2010..

Jaga mata..jangan kasi aku cungkil..

The Najib administration will begin cutting subsidies tomorrow by raising the prices of petrol, diesel, natural gas and sugar in a move which could see the ruling Barisan Nasional (BN) coalition vulnerable to political challenges and risks. The government announced tonight that petrol RON95 and diesel prices will go up by five sen a litre. Tomorrow's pump price will be RM1.85 per litre for RON95 and RM1.75 per litre for diesel. Subsidies for RON97 have been removed completely and its price will be subject to market forces. Natural gas (LPG) will rise by 10 sen per kilogramme to RM1.85. The price of sugar will also be increased, by 25 sen per kilogramme to RM1.75.

Ok nampak?.".bro..0.05 sen je bro..sikit je bro"..ok..kepala hotak kau sikit..kau isi minyak 1liter je ke nak ulang alik pergi office,bawak awek bini jejalan, bawak bos gi meeting..cukup satu liter untuk semua tu?..kau ingat senang nak cari duit sekarang ni? lain la gaji bulan-bulan 16ribu satu bulan..no hal la 5sen...

Memang kita nampak minyak dengan gula je jadi subject...tapi kita fikir ke tidak...kalau minyak naik..harga ayam naik...harga cucur udang naik..harga kasut bata naik..harga teh ais naik..harga nasi kandar naik..sebab ape..sebab kos transport naik..mula la nanti bising harga minyak naik..kos naik..semua nak naik..tepung penaik pun naik harga sekali..[lepas ni sakit aku nak bayar harga teh ais].

Disini aku nak buat kronologi la sikit..hari ni naik 0.05.. esok kita turun 0.03..lusa kita naik 0.50[time agak-agak rakyat mewah sikit]..tulat dah bising-bising kita turun balik 0.10..esok2 pulak kita naik lagi sikit 0.10 [sikit je..rakyat tak marah]...esok2nye lagi..kita naik 0.40..esok2nye pulak turun balik 0.30[sebab ramai rakyat protest]..lusa2 naik balik 0.20[time rakyat tengah dapat gaji]...HOLLY SHIT..amek kau..

Aku rasa terkilan la jugak..boleh je ambil jalan lain..even aku bukan ahli ekonomi yang gila bagai tengok graph turun naik harga pasaran..tapi aku boleh la lagi fikir...ade je jalan lain..yang nak susahkan rakyat yang dah tersepit dengan kos sara hidup yang tinggi ni buat ape..pakai la otak sikit..

Kenape tak boleh potong je gaji menteri-menteri tu bhai..kata rakyat diutamakan..like shit je manis mulut..berkorban la sikit untuk rakyat..jangan la buat rakyat fikir.."kitorang ni silap pilih pemimpin ke"..potong sikit tak merase mane lah..bukan bila potong nanti makan siput babi macam dalam cerita bersamamu pun..still makan chicken chop dengan chopstick harge rm100 satu pinggan..


" Pencapaian diutamakan, Rakyat didahulukan" [mane dulu entah, aku langsung tak ambil kisah sal slogan yang manis macam chewing gum..hilang manis ludah tepi]

Good Side [mungkin or just kidding].

Lepas ni diharap bilangan pesakit kencing manis akan berkurang tatkala harga gula naik..satu catalyst pencegah penyakit potong kaki...yang mana..kedai akan mula offer teh tarik kurang gula [ harga dikurangkan dek kurang penggunaan gula]..mihahhahaha....menteri kesihatan tak perlu lagi memikirkan kos-kos untuk potong kaki.."plan ni amat bagus untuk kesihatan rakyat"-menteri kesihatan..wakkaka...start esok..mari sama-sama jalan kempen..kopi kurang gula..air suam kurang gula..milo ais kurang gula..ada berani?


P.S: Oiii..yang jaga toilet tu jangan gatal-gatal naik harga..kang kencing dekat meja kaunter tu baru kau tahu..

Eciz a'ah kan. harga naik turun. kadang2 aku membebel sorang. tak bani besuara. silap2 tu gaji menteri betambah. mana kita tau kan?

oke2 yang last tu besh, kalo gua buat, mau menganga si penjaga itu. KAHKAH. peh lawak
Da LovaC @Eciz

pergh..lu nak buat video baru ganti ariel ngn luna ke?wakakkaka
lya quote sikit k..

"even aku bukan ahli ekonomi yang gila bagai tengok graph turun naik harga pasaran..tapi aku boleh la lagi fikir...ade je jalan lain..yang nak susahkan rakyat yang dah tersepit dengan kos sara hidup yang tinggi ni buat ape..pakai la otak sikit.."

orang yang tau ekonomi lagi la pening kepala cek ooiiii.. [kecuali dorang kut..] dah la sem ni kitorang baru nak merasa bawak kereta sendiri.. pergh!

nasib baik lecturer management tadi baik.. takde la terasa sangat stress barang naik harga sementara waktu ni.. wakaka..

[terase bersalah lak on lappy time lecture dia tadik. lecture dia cam best.. takpe. minggu depan nak try tutup lappy time lecture lak la.. hahaha..]

(wakil [kunon]) rakyat didahulukan, pencapaian (dalam akaun benk pak2 politik) diutamakan.

hmm.. nak gak tengok dorang makan chopstick.. hahaha.. mahal giler dow chopstick tu sampai harga RM100 satu pinggan. kos dia buluh je.. wakaka...

p/s: satu lagi entri balas daripada Miss hanisaleeya.. wakaka...
inchEkPelukis aku setuju kt pms ang tu.
yg jaga toilet jgn dok gatai penaik harga.
kecing kt mulot baru tau.
Da LovaC @hanis
ini dah leh buat entri baru dah ni..hahhahaha

@faiz
hahaha..bukan pa weyh..satgi kot kata minyak naik..bahan buangan pun naik nanti..hahhahaha
lya hahaha.. edit entri ek? wakaka...
Da LovaC hahaha...mau tahu la..

Apa korang rasa..cuba tinggal pendapat sikit..paling kurang dua tiga baris pun cukup..jangan tinggal nombor telefon pulak..karang pakwe-pakwe anonymous ambil mengorat gua tak taw.

P.S: Komen yang ada link/url, gua delete direct, sorry, gua tak mahu blog gua dilabel google, blog spam.











Create an Ad

Sponsored

Disclaimer

Any attempt to copy my blog/ post(s)/ idea(s)/ identity(ies) and you shall ask me first. If not, you gonna be a dead meat.
*Note:If you think YOU stalking me, then you're stupid.

copyright © DaLovaC Tales 2010.

Any exchange link. Please fill the form here or here.

Feel free to email me : (Nanti gua rajin gua buat email.)

Extravaganza

Share on Facebook

Features Notes

Wishlist

Can delivery a good story
Publish My Own Novel
Married
My Own homeyyy

Links

Links

My Dearest Friends

My Blogroll

Ads

My Ping in TotalPing.com
More ads