gravatar

Fixed Blogger RSS autodetect problem when adding to blogroll. [Tutorial]

Salam dan selamat sejahtera..

Sorry agak tak update sikit dua tiga hari ni..I'm quite busy with further-study-thingy-stuff dua tiga hari ni..ini pun curi-curi masa sikit nak update..erm..so..camne hidup korang? happy? busy jugak?

Actually, kali ni aku nak ajar la sikit..ape yang aku jumpa.erm..

First of all, pernah tak korang add mana-mana blog dalam blogroll korang and suddenly keluar popup error tanya macam ni..

"Could not detect a feed for this URL. Blog posts and update time will not be shown. Add URL anyway?"
Actually, ada beberapa sebab yang rss tuh tak boleh detect..antaranya..sebab berkemungkinan template korang bukan asal dari blogger template..dalam erti kata lain..terdapat terlampau banyak modifikasi yang dibuat oleh pencipta template tersebut..java code sini sana..selain tu, maybe jugak sebab template korang adalah template classic..

Template classic jarang sangat orang guna..tapi mostly template classic dicipta dengan amat creative..banyak yang comel-comel..contoh korang boleh tengok..dekat sini..dekat situ banyak supply template classic yang mostly kawai~.

So bila korang guna template-template yg aku nyatakan tadi...dengan automatic akan keluar error yang aku mention tadi..tak terkecuali..template aku yang sekarang ni..ramai yang tanya aku "kenape naik error tu"..dan jugak aku tak boleh nak gunakan aplikasi autoretrieve dekat innit sebab masalah ni..so..setelah berhempas pulas..cari punya cari..then jumpa jugak solution ni..

To fix it..klik dekat edit html atau klik dekat template[bagi classic template]...copy code dibawah dan paste ke notepad dahulu untuk proses mengedit.Sila klik highlight dan tekan CTRL+C untuk copy code dibawah.





Editkan bahagian URLBLOGANDA dengan mengantikan url blog korang..then..copy code yang siap diedit..buka kembali Edit HTML/ template..tick kan Expand Widget Templates. then tekan Ctrl+F dan cari perkataan ini </head>.

Pastekan code yang dicopy tadi sebelum ataupun diatas </head> . and then click preview..kalau tak ada sebarang error..klik save...

Dan insyaAllah akan elok balik rss korang tu..dan aku harap aku membantu sedikit sebanyak la kot..okies..till then..jumpa lagi..

UPDATE*
As someone still tak boleh buat macam ni..for those yang tak boleh..try copy code yang sama..gantikan URLBLOGANDA tu.contoh..macam blog aku akan jadi macam ni http://lifeasstoryteller.blogspot.com/feeds/posts/default. kalau tak jadi jugak..

Copy semua code yang dalam kotak tu..then ubah type tu kepada "application/atom+xml " seperti dalam kotak dibawah.Korang boleh letakkan kedua-dua code ini serentak.






P.S: Ada sesiapa nak mintak tolong? he

Affan Ruslan nice bro. aku pnh gak kena blog yg ada macam ni. hehe
Da LovaC Hehehe..masalah ko camni gak ke?
redbean xjd jugak la bro..cmne ni?
Da LovaC try code lagi satu..aku da update..bende ni take time sikit..dia hanya akan detect the latest post selepas ko save je..dengan kata lain..kalau orang dah add link blog ko dalam blogroll sebelum ko edit ni..still xkan detect..melainkan orang tu readd..
syAzAnA woo. tengs. em, susah gak care nyer. huhu. anyway, tengs a lotzz!
Da LovaC simple je...sengal gak la..jadi dekat blog ni...adess
Bukan Eciz oke dua2 gua da letak. masih tak boleh
Bukan Eciz kesian betui kat gua. tapat buat cm tuto lu ni.
Da LovaC xboleh jugak ke eciz?..lu tambah je code ni..dia take time sikit utk detect balik..klu lu dah add link tu sebelum ni..lu kena readd link tu...baru ade effect...itu je kot..

Apa korang rasa..cuba tinggal pendapat sikit..paling kurang dua tiga baris pun cukup..jangan tinggal nombor telefon pulak..karang pakwe-pakwe anonymous ambil mengorat gua tak taw.

P.S: Komen yang ada link/url, gua delete direct, sorry, gua tak mahu blog gua dilabel google, blog spam.











Create an Ad

Sponsored

Disclaimer

Any attempt to copy my blog/ post(s)/ idea(s)/ identity(ies) and you shall ask me first. If not, you gonna be a dead meat.
*Note:If you think YOU stalking me, then you're stupid.

copyright © DaLovaC Tales 2010.

Any exchange link. Please fill the form here or here.

Feel free to email me : (Nanti gua rajin gua buat email.)

Extravaganza

Share on Facebook

Features Notes

Wishlist

Can delivery a good story
Publish My Own Novel
Married
My Own homeyyy

Links

Links

My Dearest Friends

My Blogroll

Ads

My Ping in TotalPing.com
More ads