gravatar

Orang berbudi, kita berbahasa.

[Mode:  Adam - Haruskah ]

      Skematikelectronik betol tajuk gua kali ni..entri ini mungkin akan menyentuh peribadi la sikit..tapi jangan risau derrr..gua tidak akan bagitahu nama sesiapa pun dalam ni..kalau makan cili tu..cepat-cepat gi minum air eh?..

       Kita sebagai orang melayu...dari kecik lagi..dah diajar jaga bahasa kalau bercakap dengan orang lain..atuk-atuk dengan nenek-nenek a.k.a orang dulu-dulu amatlah menjaga kata-kata anak-anak diorang..keluar sikit je..baru sebut haram ...dah kene cili mulut tu.."Amboi..tak sayang mulut, nanti balik mak cili mulut, siap kamu"*Nyet, kena cubit paha sekali..


        Melayu dulu cukup terkenal dengan kelembutan budi bahasa dan adab sopannya....sampaikan nak bergaduh pun..siap berpantun-pantun sebelum buka bunga silat..tapi sekarang..melayu jugak dah banyak "lembut" dari segi luarannya..nyah tak kuasa oii.pastu..bahasa dah "dikasarkan"..

       Nak bercakap dari segi bahasa "kasar"..boleh la korang tengok sendiri keadaan melayu sekarang..aci kena nasihat sikit aje.." hoi si polan bin si polan..ape yang engkau tak puas hati haaa...anak h[teeet] betul lah"..ok..terpaksa dicensorkan demi maruah blog gua..itu satu contoh yang gua boleh bawak la..korang sendiri boleh tengok dunia luar macam mana...itu baru kena nasihat..belum lagi yang tersiku ke..ter macam-macam lagi..silap-silap mak bapak pun boleh keluar..mak bapak kat rumah tersedak-sedak minum air..tak pasal kan yok?

        Kadang-kadang..gua sendiri dah kecewa tengok melayu sekarang..entah lah weyh..nak cakap orang..gua pun bukannya perfect sangat..setakat kawan-kawan, gua still jaga jugak gua punya percakapan..melawak kasar tu..memang la kan..kalau diorang maen jual lawak kasar..gua beli dengan lawak kasar jugak la kan..tapi tak ade la yang sampai keluar mak bapak ke..benda dalam seluar ke..nak keluar perkataan dalam kamus dewan bermaksud "bodoh" pun sebolehnya gua taknak..semua sebab gua tak nak la ade yang terasa ke..kang bergaduh sebab "bodoh" tu aje..

        Itu la gua nak try sampaikan kat sini..kita ni dah makin banyak terhakis lah kan?..memang la Hang Tuah cakap.."takkan melayu hilang didunia.."..tapi budi bahasanya kian luntur la wahai generasi-generasi melayu sekalian..bagi yang suka sangat sebut nama binatang yang haram disentuh tu..bawak-bawak bertaubat la yok..cuba melatah sikit ke ape ke..sebut la selain name binatang tu..lagi elok..sebut "Astagfirullahalazim" ke..

        Kita cakap kasar-kasar ni..bukan semua orang suka...silap hari bulan..semua kawan lari..kasar-kasar melawak tu tak gapo lah lagi kan..kasi "enjoy" sikit melawak tu..gua lu boleh la..nampak gangster la jugak..tapi sebenarnye hati taman -sambil bersiul tengok luar tingkap-...tapi sesama kawan-kawan tu..jaga la adab percakapan tu..kita hidup bukan nak sorang-sorang dalam dunia ni baii...kalau bahasa tak tahu nak jaga..balik kampung belajar dengan atuk-atuk nenek-nenek la adab tu bai..so..dengan makna lain..jangan jadi terkurang didikan..sopan kan istilah gua guna..ngeh2..

        Gua tak nak la ambil contoh jauh 50 batu nautika ke ape ke..ambil yang dekat-dekat sudah..gua sendiri pernah terase makan hati la dengan sedare ni..gua bukan main cakap jage punye la baik tak nak siram minyak dekat api ke hape ke..tapi dah dasar kaki mulut tak tahu jaga agaknye..main lepas je cakap...semua kuar..binatang haram disentuh lah..nasib malang la..ape bende la..last-last..terasa diri sendiri yang bersalah..terus cakap nak putus kawan..adeila..ape punye dunia la...

      Kalau beginilah species kawan yang ade kat dunia ni..alamatnye..gua kena kebalkan hati gua jugaklah.. ape boleh buat..mulut orang..bukan mulut kita yedak?..silap hari bulan kalau gua nasihat "mulut engkau macam longkang" terus keluar parang ke..m16 ke..tak ke pasal-pasal kene main aci kejar macam game CS..haru jugak..


















P.S: Kalau kita nak orang jaga hati kita..jaga la hati orang tu dulu..kalau tak tahu nak jaga..belajar la derrr...

e y r a . t a j u d d i n oh...1. melayu memang semakin hilang tutur bahasanya. i feel it more when seeing my young tutees at classes. sedihkan... but mostly is my 2 thing... i LOVE the way u extract n present your ideas. fb as the layout... efforts u put in. way u write. such a great young talent.

keep it up! love to follow u today onwards...
Da LovaC eyra.tajuddin
1. tak tahu nak salahkan siapa..nanti bila cakap..masing-masing tunding jari..itu belum cukup angkut angkatan masing-masing..
2. thank you so much sebab drop here..i'm writing ape yg terlintas dihati..btw..thnx..
syashafie mulut manusia. mmg xleh tutp lah kan. kebalkan hati, pekak kan telinga. lama-lama bila kwn da tade, baru dia sedar kesalahn sendiri. it takes time :)haha

p/s : pekak kan telinga tu yg penting XD
Da LovaC syashafie: hahaha..nak lagi sempoi..tutup telinga time dia tengah membebel..mesti merah muka..kekeke
AesyaZealous mulut tak reti jaga mcm tu lah. bile dh terkena batang hidung sendiri baru stop agaknye.. selalu jugak jumpe org mcm ni. selamba je mencarut2. kdg2 benda kecik je pun.
Da LovaC @aesyaZealous: hahaha..cepat melatah sepasal..itu ok lagi klu nak stop..kang yang pesen tak mau stop..pfff..
anamizu kluar parang..M16..hik3
errr tp tu la..
manusia ni susah..
jenis x reti cover mulut..heshh~



*template WOW!! :)
Da LovaC hehehe..kadang2 cover pun boleh bocor..=p

thnx..pfff

Apa korang rasa..cuba tinggal pendapat sikit..paling kurang dua tiga baris pun cukup..jangan tinggal nombor telefon pulak..karang pakwe-pakwe anonymous ambil mengorat gua tak taw.

P.S: Komen yang ada link/url, gua delete direct, sorry, gua tak mahu blog gua dilabel google, blog spam.











Create an Ad

Sponsored

Disclaimer

Any attempt to copy my blog/ post(s)/ idea(s)/ identity(ies) and you shall ask me first. If not, you gonna be a dead meat.
*Note:If you think YOU stalking me, then you're stupid.

copyright © DaLovaC Tales 2010.

Any exchange link. Please fill the form here or here.

Feel free to email me : (Nanti gua rajin gua buat email.)

Extravaganza

Share on Facebook

Features Notes

Wishlist

Can delivery a good story
Publish My Own Novel
Married
My Own homeyyy

Links

Links

My Dearest Friends

My Blogroll

Ads

My Ping in TotalPing.com
More ads