gravatar

Mari Buat Recent Post Bergerak/Bergambar [Tutorial]

           Dah lama rasanya aku tak kongsi tutorial ni..bukan tak nak..tapi tak kemampuan lagi..hehe..dan tak ada sebarang request..so..aku assume..tak ade ape yang nak ditanya lah gitu..tutorial ni, aku buat untuk someone yang nak sangat tahu camane nak buat recent post/entri yang korang leh tengok contoh dekat blog aku ni..

          So atas request..aku nak tunjuk/ajar la sikit camane..sharing is caring rito?..bukan berkurang pun ilmu kalau berkongsi..kan?..so kalau korang-korang yang nak aku buat tutorial pasal something..jangan malu bertanya..kat formspring ade..kat email direct kat aku pun ade..selagi aku boleh membantu..aku bantu...


 1st sekali. buka notepad..copy code kat bawah ni..paste dekat notepad...







2nd...edit yang mana patut..erm..korang boleh edit part berikut mengikut kesesuaian:
- "link gambar1" dan seterusnya...letak lah link gambar kat sini..gambar yang korang nak di appearkan dekat tepi post nanti. dan seboleh-bolehnya..jangan besar ye..lambat nak load nanti...
-thumbwidth = 70 lebar gambar yang akan appear..
-thumbheight = 70 tinggi gambar yang akan appear..
-summaryFontsize = 10 saiz font..
-summaryPost = 40 panjang tajuk entri yang akan appear..
-limitspy=4 tu korang leh ubah..kalau nak 5yang appear..ganti dengan 5.
-intervalspy=4000 lak korang leh ubah speed..so..cuba-cuba adjust mengikut kesesuaian.
-edit dan gantikan LINKBLOGKORANG.blogspot.com dengan link blog korang..

3..copy code yang selesai dimodify tuh...

4. Login akaun blog korang..amek Layout > PageElement > Add a gadget > Html/javascript.. paste dekat situ code yang korang dah siap modify tadi..

5. Save..dan view la blog..

Selesai Recent Post korang..^_^ Selamat Mencuba..sebarang pertanyaan..macam dah cakap tadi..so..enjoy~

kepalabergetar oh tq, tut yg bagus..
HumanityLife menarik... - thank

nak mencuba laa.. tp aku berminat lg ngan comment box kamoo nie.. leh kongsi ke.. :D
HyperPlasma haha..no hal..leh je nak wt tutorial..
shidi thanks cuz sharing
Raybond hurm.. takleh la.. kenapa ek??
xjadi..
HyperPlasma home_page = "http://LINKBLOGKORANG.blogspot.com/";

ubah yang itu ke link blog sendiri..itu yang wajib...yang lain..tak perlu pown tak ape
Anonymous dh buat, tp xberjaya!
xfhm link gambar 1, link gambar 2.... tue seme mcm mana?
Da LovaC itu url gambar..contoh kalau nak gambar muncul tepi description post tu, bolehla letak link gambar..link gambar dari google pun boleh..

Apa korang rasa..cuba tinggal pendapat sikit..paling kurang dua tiga baris pun cukup..jangan tinggal nombor telefon pulak..karang pakwe-pakwe anonymous ambil mengorat gua tak taw.

P.S: Komen yang ada link/url, gua delete direct, sorry, gua tak mahu blog gua dilabel google, blog spam.











Create an Ad

Sponsored

Disclaimer

Any attempt to copy my blog/ post(s)/ idea(s)/ identity(ies) and you shall ask me first. If not, you gonna be a dead meat.
*Note:If you think YOU stalking me, then you're stupid.

copyright © DaLovaC Tales 2010.

Any exchange link. Please fill the form here or here.

Feel free to email me : (Nanti gua rajin gua buat email.)

Extravaganza

Share on Facebook

Features Notes

Wishlist

Can delivery a good story
Publish My Own Novel
Married
My Own homeyyy

Links

Links

My Dearest Friends

My Blogroll

Ads

My Ping in TotalPing.com
More ads