gravatar

Step to hide Chatbox or anything..

            
           Entri kali ini HP nak sampaikan ape yang HP dah try..mungkin ada yang dah tahu..mungkin ada yang belum..tutorial dan guide camane nak sembunyikan chatbox neyh dah banyak dipasaran..just cari je..so..just rajin dengan tak aje..First time dulu...HP just guna chatbox/shoutmix biasa..statik la kire..tak sembunyi-sembunyi..tapi bile dah tengok yang jenis hide-hide neyh..rase "cool" lak..cari punya cari..belek page source code dari awal sampai akhir..google takluar-keluar..dengan bantuaan kawan HP neh..jumpa jugak akhirnya..tapi sayang..dalam bahasa indonesia..rujuk sini..setakat ni..HP tajumpa lagi tutorial neyh dalam Bahasa Melayu..ada..memang ada..cuma yang ada..semua untuk source code sebelah kanan...kiri tak ade...so ade yang tanye camne nak buat kasi blah kiri..HP sekadar nak berkongsi..jom try kita mula...HP sediakan code untuk dua-dua side..pilih aje..


         First, korang kene la ade source code chatbox masing-masing..kalau yang tak ade..boleh la gi sini..Shoutmix dan Chatbox..dah dftr..korang adjust lah mane patut..kalau nak lawakan chat box tuh..korang leh ikut tutorial kat sini Mohdisa..ubah background mengikut minat korang..

         Second, bile korang da dpt source code chat box tuh...bawah ni contoh code chatbox HP..Hp guna shoutmix..so tak same ngn korang yang guna chatbox...simpan dulu dalam notepad..jangan dibuang code asal chatbox anda..dan sebolehnya..sila backup dahulu template asal blog anda...





          Macam yang HP bagitahu..code neyh ada dua..satu sebelah kanan..satu sebelah kiri...korang pilih nak yang mane ye..
    SIDE KIRI


SIDE KANAN




 Penerangan code-code yang korang boleh ubah..boleh digunakan untuk kedua-dua side..

1. Code ini [top:100px;] maksudnya jarak dari atas browser..ubahlah untuk kesesuaian blog korang..
2. Untuk ubah saiz lebar dan tinggi tab..korang leh ubah sini [height:100px; width:30px;]
3. Untuk mengantikan code gambar tab sedia ada..sila ubah code yang ini...
[ background:url(' http://3.bp.blogspot.com/_Z_KyM3IvEFQ/S2Evq5hIpUI/AAAAAAAABAM/3qo6ScKImhw/s400/cbred-LEFT.png ')]
4  Antara  tab yang boleh anda guna..sila rujuk sini dan sini atau anda boleh membuat sendiri dan upload kemana-mana hosting gambar yang ada..
5. Jikalau korang tidak mahu mengubah tab asal..seperti di blog HP neh.. korang boleh menukar colour tab tersebut..Gantikan code [ solid #003e82; ] dengan code-code warna dibawah:
     - merah  #790909
     - kuning #aca500
     - hijau #008232
     - biru terang #003e82
     - biru muda #0079a0

        Apabila dah siap korang edit..copy code yang telah siap diedit ke blog anda...[Layout-> Page Element-> Add a Gadjet-> HTML/JavaScript ] dan paste code yang telah siap..Preview hasil yang anda lakukan..dan jika tiada sebarang error, anda bolehlah savekan chatbox baru anda...

         Senang bukan?..Code yang HP letak.boleh digunakan untuk sebarang widget yang korang rasa nak hide kan dari pandangan..just letak code di ruang yang HP telah tunjukkan... Selamat Mencuba..

  MySpace

Pisyek haha... nice tut...

tp sape yg letak chatbox belah kiri mmg kurang prasaan sikit...

x brape mesra kalo letak blah kiri sbnrnye...

sebab tu diletak belah kanan...

sila study psl HCI jika igin tahu lebih lanjut..

XD
CircuitBreaker hahaha..tak kisah kat mane sbnrnye..
kat knan kan dh ade yg terapung2 tuh..karang..semak lak..
semua nak taruk situ je..
erm..depends kat orang jugak camne pun..hehe..
thnx yer

Apa korang rasa..cuba tinggal pendapat sikit..paling kurang dua tiga baris pun cukup..jangan tinggal nombor telefon pulak..karang pakwe-pakwe anonymous ambil mengorat gua tak taw.

P.S: Komen yang ada link/url, gua delete direct, sorry, gua tak mahu blog gua dilabel google, blog spam.











Create an Ad

Sponsored

Disclaimer

Any attempt to copy my blog/ post(s)/ idea(s)/ identity(ies) and you shall ask me first. If not, you gonna be a dead meat.
*Note:If you think YOU stalking me, then you're stupid.

copyright © DaLovaC Tales 2010.

Any exchange link. Please fill the form here or here.

Feel free to email me : (Nanti gua rajin gua buat email.)

Extravaganza

Share on Facebook

Features Notes

Wishlist

Can delivery a good story
Publish My Own Novel
Married
My Own homeyyy

Links

Links

My Dearest Friends

My Blogroll

Ads

My Ping in TotalPing.com
More ads