gravatar

Experience..


Apa guna barang hightech kalau tak tahu guna,
Apa guna umur bertahun-tahun kalau tak tahu survive

Okies..salam dan selamat sejahtera..

Dah dapat kan point entri ini?





Both statements actually about "how to use skill." From where we got the skill..itu terlalu abstract to be answer..sebab jawapanya vast..sometime..with try and error..kadang dengan problem solving dan sebagainya..

Rasa jatuh dahulu baru kita akan ingat kesakitan dan sentiasa beringat..

When talking about skill..orang dulu-dulu cakap..makin lama..makin banyak makan garam..about garam thingy..I will talk later in other entry[maybe]...to get skill..we need a lot experience untuk mempertajamkan skill..tak kira lah lahir-lahir dah ada skill tu..kalau tidak diasah that skill takkan ke mana..the point everything related..skill, experince and the outcome..

Meaning that..tanpa pengalaman yang mencukupi...skill takkan ke mana..walaupun pengalamannya mencukupi, tetapi skill tak ada..no point jugakkan?.

So..then..when both of that kita kuasai...then baru datang part advance or not..sebab tu..dalam proses to learn..kita digalakkan meneroka..means to catch "experience" as much as we can through exploring something..then automatically, our skill will be trained too..

Apa point aku cakap about skill, experience and what so ever ni kan?.
Fail?
Actually, tadi..aku keluar ambil adik aku..then..kawan-kawan dia nak tumpang [dua orang]..the way back home and at the same time nak hantar kawan dia..aku tanyalah..nak pergi mana..they said..they want to go A [Assume it to be a place]..the weird is..we are already at A..

So..aku spam lagi dengan persoalan aku.."adik nak abang hantar dekat mana?"..one of them jawab..drop diorang dekat B [assume it to be one bus stop]..so..as driver that time..hantar jela..lagi pun B near to my home..

Dah hantar..then..terus balik rumah la kan..the way back home..I ask my brother.."Actually..diorang nak pergi mana?."..My brother said..diorang nak pergi C [Assume it to be one shopping complex] with bus untuk cari handphone..

You know what?..terdiam aku tak terkata..in my mind that time..what the heck..nak pergi C cakap nak pergi A..then suruh drop dekat B..sebab ape aku cakap macam tu..If they said nak pergi C dari awal..aku takkan hantar diorang dekat B..yang membuatkkan aku hantar diorang tu sebab awal diorang cakap nak pergi A..

Dah sampai rumah..I'm a bit angry la..sebab buat aku rasa bertanggungjawab gila..sebabnya...untuk pergi C..tiada bus dari B yang lalu situ..the way untuk pergi C tu dengan transport sendiri..and now..aku tak tahu ape jadi dekat budak dua orang tu..I hope they can find a way to go to C on their own..

And I hope..that gonna be "one experience for them" untuk cakap betul-betul lain kali...mungkin la kot..diorang tak ada experience dalam naik bas ni..then they assume yang semua bas akan lalu semua jalan...OMG..

So..the point is..naik teksi la jawabnye..hahaha~

Susahkan hidup without any experience..sebab without experience..kita tak tahu what do and don't for some matters..


P.S: Let's growing up with experience..jadi matang ok?

hanis aleeya nice. menipu lagi.. hahaha... nasib tak baik jalan kaki je laa..
TheStoryTeller @hanis aleeya
kesian lak...hahaha

Apa korang rasa..cuba tinggal pendapat sikit..paling kurang dua tiga baris pun cukup..jangan tinggal nombor telefon pulak..karang pakwe-pakwe anonymous ambil mengorat gua tak taw.

P.S: Komen yang ada link/url, gua delete direct, sorry, gua tak mahu blog gua dilabel google, blog spam.











Create an Ad

Sponsored

Disclaimer

Any attempt to copy my blog/ post(s)/ idea(s)/ identity(ies) and you shall ask me first. If not, you gonna be a dead meat.
*Note:If you think YOU stalking me, then you're stupid.

copyright © DaLovaC Tales 2010.

Any exchange link. Please fill the form here or here.

Feel free to email me : (Nanti gua rajin gua buat email.)

Extravaganza

Share on Facebook

Features Notes

Wishlist

Can delivery a good story
Publish My Own Novel
Married
My Own homeyyy

Links

Links

My Dearest Friends

My Blogroll

Ads

My Ping in TotalPing.com
More ads